Tuesday, December 27, 2011

Bort, bort säger Carl





De två svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson förmodas bli inlåsta i 11 år; detta ligger helt i linje med vad utrikesminister Bildt tidigare uttalat sig om; nämligen att journalister får skylla sig själva om de ger sig in i förbjudna zoner.

Carl Bildt har å andra sidan också låtit meddela att journalisterna borde friges så snart som möjligt och det är väl frågan om vilket av vår utrikesministers uttalanden som den etiopiska regimen tagit mest intryck av?

Det hela påminner om Centerpartiets agerande i saabfrågan där som bekant partiledaren stod inför en samlad världspress och talade om att Saab inte kunde göra bilar och därför förtjänade att läggas ned samtidigt som man för saabarbetarna försäkrade att man gjorde sitt yttersta för att rädda företaget.

Man säger olika saker i olika sammanhang och ingen reagerar särskilt mycket på det.

Carl Bildt själv har allt intresse i världen av att inga journalister får tillgång till material som skulle kunna kompromettera utrikesministerns ställning i och med att han innan han besteg posten satt i styrelsen för Lundin Oil, ett företag som stått för ett antal kriminella handlingar i regionen.

Man skulle kunna tycka att svenska journalister borde veta bättre än att ge sig in i ett getingbo där en svensk utrikesminister sitter i skön förening med en regim som förföljer kritiker. Hade Schibbye och Persson varit amerikaner hade historien med stor säkerhet utspelat sig under andra former och journalisterna i dag varit fria män. Exempel finns ju med tidigare fängslade amerikanska journalister som inte behövt sitta en dag mer än nödvändigt i etiopiskt fängelse.

Så, de får skylla sig själva då, svenskarna?

Ja, så till vida att man måste lida av dödsförakt om man rotar i utrikesministerns affärer.

Under tiden sitter Carl Bildt och mallar sig i olika intervjusoffor där han som alltid talar om sin egen förträfflighet och svenska folket applåderar hans olika inlägg på forum och vi sjunger hans lov i kör precis som det ska vara.

Det är ett märkligt land vi lever i så till vida att det växer inga bananer här....ändå.









3 comments:

  1. Vad är problemet, dom har ju gjort sig skyldiga till brott i ett annat land? Skall journalister ha straffrihet? Vem man skall man tro på? Är dom skyldiga då skall dom straffas.

    ReplyDelete
  2. Haha bildt i Sudan, så j-a roligt..//Pelle

    ReplyDelete
  3. Kryp på knäna Sverige, kryp för alla diktatorer, lägre era sopor!

    Som jag ser det har de tagit gisslan för att säkra att sitt U-landsbistånd ska betalas ut från Sverige.

    ReplyDelete